Ferenczy József (1874)

Vélhetőleg Magyarország első médiumának, Ferenczy Józsefnek,  nincsenek földönkívüli tapasztalatai, de mivel tényleg (tudomásom szerint) az első személy, aki viszont a másvilágról kapott üzeneteket, úgy gondoltam, hogy felteszem az oldalra. Két publikációja jelent meg: a Szellemtani eredmények (1874) és a A szellemész (spiritiszta) Öntapasztalatból merítve (1876). Sajnos nekem csak az előbbi könyv van meg, így alább ennek fejezeteiből olvashattok. Kicsit nehéz a nyelvezete a régisége miatt, de érdekes olvasmány.

Név: Ferenczy József
Első kapcsolat: 1874
Első publikáció: 1874
Helyszín: Budapest
Hitelesség: 3/5

Személyes megjegyzés: Ebben az esetben nehéz megítélni. A szerző elmondja, hogy elvesztette egyetlen fiát, majd idővel sikerült vele kapcsolatot teremtenie és kifejlődött nála az író-médiumi képesség. A kételkedők nyilván úgy vélik, hogy az érzelmileg összetört ember, csak beképzelte magának az egészet, a fia óriási hiánya miatt. A spiritiszták viszont rámutathatnak a tartalom sokszínűségére, ahol erkölcstant és más szellemek üzeneteit is olvashatjuk.
Mivel az eset nem egyértelmű és nem is megvizsgálható, így nálam kap egy igen erős, három csillagot a hitelességre, mindössze a tartalma miatt. Vélhetőleg valóban történt valami a férfival, de hogy mi, azt nem tudhatjuk.
A könyv borítója. A szerzőről nincs fotó

Kattintsatok a linkekre!

Szellemtani Eredmények (1874)

Előszó

A vezető megjegyzése

A szellemtan vázlata (1.)
A szellemtan vázlata (2.)

Lord Byon

A vezér eszme

A magas szellem

Az ember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése