Gyurcsok József (1994)

Gyurcsok József az egyik legvitatottabb személyisége a magyar UFO-kutatásnak és természetgyógyászatnak. Míg egyesek szerint valóban gyógyított és találkozott földönkívüliekkel, addig mások szerint csak egy sarlatán volt, aki kicsikarta a pénzt az emberektől.

Gyurcsok 1951. január 31-én született Vácon. Villanyszerelőként dolgozott és a korai időszakban hobbiként karatézott, így elég jó fizikummal volt megáldva. Már fiatalabb éveiben is különböző fénygömböket látott - legalábbis erre utal vissza az évtizedekkel későbbi írásaiban -, majd a kilencvenes években fizikailag is találkozott a földönkívüliekkel. A kapcsolattartói irodalom leginkább a magas szőke nordikus idegenekkel való találkozásokról szólnak, a férfi viszont a kis szürkékkel került kontaktusba. A találkozások után észrevette, hogy gyógyítói képességekkel lett megáldva, és gyógyításait a "kozmikus energiával" tudta végrehajtani. Ennek a képességnek aztán híre ment, majd végül annyian tódultak hozzá a bajaikkal, hogy külön gyógyközpontot hozott létre. Nagymaroson és Nagyírtáspusztán is fogadott betegeket. 1996-ban Dunakeszin megalapította az Egyetemes Szeretet Egyházát, ami fénykorában több ezer tagot számlált. Külön buszjáratok indultak hozzá, több száz beteggel, hogy meggyógyítsa őket. Végül már annyi emberrel kellett törődnie, hogy segítőket fogadott fel magához. Közben persze beszélt az idegenekkel való kapcsolatáról is, mint például, hogy hol találhatóak ET bázisok az országban, de a kilencvenes évek vége felé már egyre kevesebbszer hozta szóba őket. 

Egyébként legelőször az 1994-es Színes UFO-ban tűnt fel egy interjú keretében, míg a későbbiekben Gyurcsok négy könyvet is írt. Három havilapot is létrehozott és egy könyvet róla is publikáltak. Az évenkénti Ufókonferenciákon is részt vet,t mint előadó, valamint a Magyar Ufószövetség Tagja volt.

Gyurcsokot a kételkedők többször perbe fogták, és hogy egyháza mikor morzsolódott szét, azt pontosan nem tudni. Mivel népszerűsége folyamatosan csökkent, így a gyógyközpontja is megszűnt, de erről pontos adatom szintúgy nincs.
Egyre kevesebbet szerepelt a médiában és a kétezres évek során a Budapest Televízió jósműsorában kapott állást, mint távgyógyító. A csatorna a kétezres évek végére megszűnt és csak utána néha-néha hallhattunk Gyurcsokról rövidebb riportok erejéig. 

Végül hosszú betegeskedés és több agyvérzés után 2017. április 11.-én elhunyt. Az érdi temetőben található meg sírja.


Név: Gyurcsok József
Első kapcsolat: pontosan nem tudni, de leginkább 1993 jelölhető meg
Első bejelentés: 1994
Helyszín: Visegrád, Börzsöny, Zebegény
Hitelesség 2/5


Személyes megjegyzés: Gyurcsok József személyisége és tevékenysége igen komplex jelenségnek mondható. Nem tartom kizártnak, hogy a kezdetekben tényleg több UFO-t figyelt meg a társaival, majd volt is valamilyen eltérítéses élménye. Több külföldi szakirodalom is említi, hogy egyes eltérített személyek végül különös képességek birtokába jutottak. Talán a kezdetekben tényleg volt valamilyen gyógyító képessége, de végül átesett a ló túloldalára. Óriási pénzösszeg folyt be hozzá az évek során, emberek ezrei Istenként és Mesterként tisztelték, így ezek a visszajelzések megrészegíthették, de minden bizonnyal élvezte a szerepét. Tucatnyi pozitív és negatív beszámolót olvashatunk betegektől az interneten, akik rendszeresen jártak hozzá akkoriban. Sem a Gyurcsokot pártolókkal, sem pedig a kételkedőkkel nem tudok egyetérteni: a kételkedők például az összes, valóban meggyógyult betegre azt hozták fel érvnek, hogy véletlenről van szó vagy csak a placebó hatása, mert erősen hittek benne, hogy tényleg megfognak gyógyulni. Olyan betegségekről is szó van, amelyen már az orvosok sem tudtak segíteni. Nagyon érdekes lett volna kísérleteket végezni, de a kétkedők sosem hozakodtak elő velük, csak vádaskodtak. Viszont azt is meg kell jegyeznem, hogy nem maradt fent egyetlen egy olyan kórlap sem, ami a beteg állapotát mutatja Gyurcsok meglátogatása előtt, majd után. Pedig a gyógyító ezzel megfoghatóbbá és hitelesebbé tehette volna képességének valódiságát is - és vele együtt a volt beteg is. A kétezres évekbeli, TV-s távgyógyítói tevékenysége viszont egyértelműen a csalás kategóriájába sorolható. Nem állítom, hogy nem létezik távgyógyítás, de ezt TV műsor keretén belül, naiv idős emberekkel eljátszani, nem éppen a hiteles kategória. Pont ez miatt is ítélhető meg nehezen múltbéli tevékenysége. Sajnos már soha nem tudjuk meg az igazat vele kapcsolatban.
 

Könyvei:
A szeretet újjászületése (1995, Myra Sunshine-nal)
Megérint a jövő (1995, Myra Sunshine-nal)
996-1996 Egy Szakrális Királyság vége- és kezdete (1997)
Vallomás. Találkozásom Istennel (1999)


Róla írták:
Hargitai Károly és Holly Heart: Élet ajándékba - A Gyurcsok jelenség és az UFÓ-k (1994)

Havilapjai:
Esélyadók (1994-1995)
Új! Esélyadók (1996-1997)
Lelkünk tükre (1997-1998)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése